Od jakiegoś czasu coraz głośniej podnoszone są argumenty na temat zrównoważonej hodowli bydła. Wielu ekspertów i ekologów uważa, że optymalne warunki w gospodarstwach rolnych mają kluczowy wpływ na środowisko naturalne. Nie bez znaczenia pozostaje sposób odżywiania zwierząt. Rolnicy muszą sprostać coraz większym wymaganiom konsumentów względem jakości mięsa.

Wpływ kredy pastewnej na bydło

Kreda pastewna dla bydła stanowi jeden z ważniejszych składników paszowych w hodowli, ponieważ posiada szereg właściwości zdrowotnych. Najczęściej stosuje się ją w okresie wzrostu zwierząt. Dzięki niej uzupełnia się wapń, który ma fundamentalne znaczenie dla układu kostnego, a niedobór może doprowadzić do poważnych chorób, takich jak krzywica lub osteoporoza. Dodatkową zaletą kredy pastewnej jest regulowanie poziomu pH w układzie pokarmowym, a nawet znaczący wpływ na układ nerwowy i mięśniowy.

Zbilansowana dieta to podstawa

Ludzie, którzy kupują mięso w sklepach nie do końca zdają sobie sprawę z tego, że bydło powinno być prawidłowo odżywiane. Jakość tego, co jedzą krowy bezpośrednio przekłada się na jakość mięsa i mleka. Z tego właśnie powodu hodowcy stosują kredę pastewną, bo dzięki niej bydło prawidłowo rośnie, a także stymuluje procesy trawienne w żołądkach. Do tego dochodzi fakt, że zwiększa efektywność wykorzystania paszy, obniżając koszt i ilość jej stosowania. Równie istotne jest to, że nie zawiera szkodliwych substancji, a jest świetnym źródłem wielu cennych makro i mikroelementów.

Ile kredy pastewnej powinny spożywać krowy?

Każdy hodowca, który skarmia bydło paszą wzbogaconą o kredę pastewną powinien przestrzegać zalecanych dziennych dawek. Krowom mlecznym podaje się od 4 do 7 łyżek stołowych dziennie, cielakom i buhajom od 1 do 2 łyżek. W nowoczesnych gospodarstwach, hodowcy często korzystają z usług doradców żywieniowych. Dzięki nim ustala się rodzaj i zapotrzebowanie na składniki pokarmowe niezbędne dla zdrowia zwierząt, a także zbilansowane dawki dodatków paszowych. Ustalając zapotrzebowanie zwierzęcia oraz optymalizując dawkę pokarmową, bierze się pod uwagę trzy podstawowe czynniki:

  • ilość suchej masy,

  • energii,

  • białka.

To, czy krowa jest wydajna zależy od jej rasy i zmienia się wraz z poszczególnymi etapami jej życia, np. laktacją. W żywieniu krów nie wolno zapominać o tym, że zwierzęta mają preferencje smakowe, dlatego każdy hodowca powinien je uwzględniać w systemie żywienia tak, aby krowy chętnie zjadały podawany im pokarm.