Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on maj 9, 2018 in Zdrowie |

Piękny kolor to nie wszystko.

Kolorowe, piękne, zachęcające, każdy kto je zobaczy nie może oderwać od nich oczu. Takie są produkty spożywcze, które konsumenta mają zachęcić do zjedzenia, a nawet pochłonięcia wszystkiego w jednej chwili.

Stop. To czysty chwyt marketingowy, ludzie uwielbiają ładne kolory, które przyciągają nasz wzrok, jednak czy dobry wygląd idzie w parze z jakością, bezpieczeństwem o nasze zdrowie. Daleko trzeba szukać, by odnaleźć towar, który nie będzie zagrażał naszemu życiu. Jedzenie z chemią, a produkty przemysłowe z Chin. Zapominamy o tym co polskie, co piękne.

Kolorowe żelki, cukierki kuszą wszystkich, nie tylko dzieci, ale także dorosłych. Pochłaniamy je spore ilości, a kolor to dodatki do żywności barwniki. Część substancji jest pochodzenia naturalnego, tych nie musimy się zbytnio obawiać, nie warto z nimi przesadzać, jednak nie są tak groźne jak substancje, które wytwarzane są sztucznie. Konserwanty, barwniki i wiele innych powinny odejść na dalszy plan. Tylko i wyłącznie od nas zależy co będziemy spożywać, czy czytanie etykiet jest takie trudne. Początki bywają uciążliwe, jednak z czasem człowiek się przyzwyczaja i wchodząc do sklepu nie patrzymy tylko na ładne opakowanie.