Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu

Posted by on Maj 9, 2018 in Zdrowie |

Piękny kolor to nie wszystko.

Piękny kolor to nie wszystko.

Kolorowe, piękne, zachęcające, każdy kto je zobaczy nie może oderwać od nich oczu. Takie są produkty spożywcze, które konsumenta mają zachęcić do zjedzenia, a nawet pochłonięcia wszystkiego w jednej chwili.

Stop. To czysty chwyt marketingowy, ludzie uwielbiają ładne kolory, które przyciągają nasz wzrok, jednak czy dobry wygląd idzie w parze z jakością, bezpieczeństwem o nasze zdrowie. Daleko trzeba szukać, by odnaleźć towar, który nie będzie zagrażał naszemu życiu. Jedzenie z chemią, a produkty przemysłowe z Chin. Zapominamy o tym co polskie, co piękne.

Kolorowe żelki, cukierki kuszą wszystkich, nie tylko dzieci, ale także dorosłych. Pochłaniamy je spore ilości, a kolor to dodatki do żywności barwniki. Część substancji jest pochodzenia naturalnego, tych nie musimy się zbytnio obawiać, nie warto z nimi przesadzać, jednak nie są tak groźne jak substancje, które wytwarzane są sztucznie. Konserwanty, barwniki i wiele innych powinny odejść na dalszy plan. Tylko i wyłącznie od nas zależy co będziemy spożywać, czy czytanie etykiet jest takie trudne. Początki bywają uciążliwe, jednak z czasem człowiek się przyzwyczaja i wchodząc do sklepu nie patrzymy tylko na ładne opakowanie.